A Small Quarterly Projection Model for a Selected Group of CEE Economies - Pleşa, Georgiana (Central European Journal of Economic Modelling and Econometrics, 2025)
Proces decyzyjny w zakresie polityki pieniężnej ma fundamentalne znaczenie dla osiągnięcia stabilności cen i zrównoważonego wzrostu gospodarczego w średnim okresie. W ostatnich latach, biorąc pod uwagę mnogość bezprecedensowych wstrząsów, które dotknęły gospodarkę światową, wiele złożonych modeli nadal wymaga dokładnego oszacowania skali tych wstrząsów i ich wpływu na aktywność gospodarczą. W niniejszym artykule zaproponowano niewielki kwartalny model prognostyczny do oceny perspektyw gospodarczych dla wybranej grupy krajów Europy Środkowo-Wschodniej o podobnych cechach ekonomicznych. W związku z tym przedstawiamy analizę porównawczą Węgier, Polski i Rumunii dla okresu od IV kw. 2005 r. do IV kw. 2023 r. Nasze wyniki sugerują stosunkowo dobrą ocenę spowolnienia gospodarczego od 2020 r. oraz podobny schemat ożywienia na Węgrzech i w Polsce, podczas gdy ożywienie w Rumunii było jedynie częściowe. Prognozowanie w czasie rzeczywistym zapewnia, że ​​trajektoria wskaźników makroekonomicznych jest zbliżona do rzeczywistych danych, szczególnie w okresach regularnych.