ALLEA – europejska platforma współpracy akademii nauk - Rowiński, Paweł M.; Bożek, Dagmara (Nauka, 2026)
ALLEA to organizacja założona w 1994 roku. Zgodnie z najnowszą strategią na lata 2025–2030 głównymi celami federacji są: promowanie autonomii, uczciwości i zaufania w nauce; poprawa warunków prowadzenia badań naukowych; zapewnianie niezależnego doradztwa naukowego; współpraca z akademiami członkowskimi, partnerami i opinią publiczną. Trwająca pełnoskalowa agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę, wzmożona aktywność Chin na gruncie badawczym czy działania obecnej administracji Stanów Zjednoczonych wymierzone w finansowanie rodzimych programów badawczych to przykłady palących problemów dotykających międzynarodowe środowisko naukowe. ALLEA to organizacja stale obecna w europejskim dialogu dotyczącym spraw nauki. Jednym z przykładów takich działań są regularnie wydawane stanowiska, np. ALLEA Statement on „Threats to Academic Freedom and International Research Collaboration in the United States”, opublikowane w lutym 2025 roku, czy publikacje, np. „The European Code of Conduct for Research Integrity”, wydana w 2023 roku. Dzięki temu, że w ALLEA jest zrzeszonych 61 akademii nauk z 40 krajów Rady Europy, federacja ma silną pozycję w środowisku naukowym, jest rozpoznawalna, a także aktywnie współpracuje ze strukturami unijnymi, tj. Parlamentem Europejskim i Komisją Europejską, innymi sieciami akademickimi oraz instytucjami rządowymi.