Działalność ekspozytury rozgłośni regionalnej Polskiego Radia w Kielcach w latach 1952–1957 - Miller, Arkadiusz (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2026)
Artykuł omawia pierwsze pięć lat działalności ekspozytury Polskiego Radia w Kielcach, opierając się głównie na niepublikowanych źródłach archiwalnych Radia. Autor poprzez analizę materiałów źródłowych odtwarza historię rozgłośni i pokazuje działania ówczesnych władz PRL, które miały na celu objęcie całego kraju zasięgiem nadawania programu radiowego. Uruchomienie ekspozytur w miastach wojewódzkich, które przed II wojną światową nie posiadały tradycji radiowych, zakładało usunięcie tzw. białych plam, gdzie nie była słyszalna żadna rozgłośnia regionalna. Początkowo były to przewodowe radiowęzły, lecz z czasem, po otrzymaniu nadajników średniofalowych, stały się pełnoprawnymi Rozgłośniami Regionalnymi Polskiego Radia. Autor odnosi się zarówno do kwestii programowych, jak i technicznych, ukazując trudności, z jakimi borykał się skromny zespół początkujących dziennikarzy, tworząc nową rozgłośnię.