Recepcja wizerunku Jakuba Jasińskiego od śmierci po współczesność - Tomicka, Aleksandra (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2026)
Przedmiotem rozważań jest analiza publikacji, artykułów, ustępów w podręcznikach do nauki literatury lub historii, haseł słownikowych bądź encyklopedycznych poświęconych Jakubowi Jasińskiemu od tych najwcześniejszych po współczesne. Zapamiętany został w pamięci narodu jako bohater walczący do ostatnich chwil po to, by bronić kraju przed atakiem wroga. Badania objęły materiał z lat 1794–2011.