„Informator Śląski” (1937) jako przykład lokalnej efemerydy okresu międzywojennego - Dobrzycki, Jaroslaw (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2026)
Artykuł został poświęcony nieopracowanemu do tej pory lokalnemu pismu o nazwie „Informator Śląski”, który ukazywał się na terenie Siemianowic Śląskich w okresie dwudziestolecia międzywojennego. Podstawę badania stanowi jeden numer z sierpnia 1937 roku. Podczas analizy skupiono się na przedstawieniu tematów dominujących w tym wydaniu oraz wskazaniu, jakie problemy redakcja chciała najprawdopodobniej poruszyć w przyszłości na łamach tego tytułu. W podsumowaniu zawarte zostały konkluzje mówiące o tym, że periodyk ten czerpał wzorce z innych, siemianowickich tytułów, które były wydawane przed jego powstaniem, nie oferując niczego nowator-skiego. Ten brak oryginalności mógł się przyczynić do bardzo szybkiego upadku tygodnika.