Oblicze pamięci o obławie augustowskiej (z archiwum Alicji Maciejowskiej) - Dajnowicz, Małgorzata (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2026)
Alicja Maciejowska, dziennikarka, dokumentalistka i działaczka opozycyjna, odegrała niezwykle ważną rolę w dokumentowaniu wiedzy o obławie augustowskiej z lipca 1945 roku, będącej jednym z najbardziej tragicznych i jednocześnie najmniej znanych epizodów represji wobec polskiego podziemia niepodległościowego po II wojnie światowej. Obława, zorganizowana przez wojska radzieckie przy wsparciu polskich służb bezpieczeństwa, miała na celu likwidację struktur związanych z Armią Krajową i Armią Krajową Obywatelską. Dotychczas nie ustalono pełnej liczby ofiar obławy ani miejsc ich pochówku. Bohaterka tekstu udokumentowała prawdę o obławie augustowskiej. Jej działalność opozycyjna, w tym w ramach Obywatelskiego Komitetu Poszukiwań Mieszkańców Suwalszczyzny Zaginionych w Lipcu 1945 r., zaowocowała stworzeniem bogatego archiwum zawierającego ankiety z danymi personalnymi ofiar, relacje świadków, korespondencję oraz dokumentację fotograficzną. Dzięki jej pracy udało się zgromadzić szczegółowe informacje dotyczące przebiegu obławy, losów ofiar oraz trudnej ekonomicznie i społecznie sytuacji ich rodzin, które przez dekady zmagały się z traumą powodowaną brakiem wiedzy o zaginionych. Zgromadzona przez Alicję Maciejowską kolekcja stanowi unikatowe źródło wiedzy naukowej i edukacyjnej, ukazując zarówno dramat jednostek, jak i skalę represji wobec podziemia niepodległościowego ziem Polski północno-wschodnich po zakończeniu II wojny światowej.