Wizerunek Ligi Kobiet na łamach czasopisma „Przyjaciółka” (1948– 1953): treści informacyjne i propagandowe - Fogelzang-Adler, Ewa (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2026)
Na łamach „Przyjaciółki” w latach 1948–1953 znalazły się liczne i często szczegółowe informacje odnoszące się do działalności Ligi Kobiet — jej programu, celów, zadań, funkcji, prac podejmowanych przez poszczególne koła. Wypełniały one stałe działy, poświęcone tej problematyce oraz samoistne artykuły odredakcyjne. Część listów skierowanych do redakcji czasopisma oraz udzielanych odpowiedzi również obejmowała zagadnienia związane z Ligą Kobiet. Opublikowano wywiady z przewodniczącymi LK, sprawozdania ze szczególnie ważnych narad, posiedzeń plenarnych, kongresów. Wiele miejsca zajęły relacje z prac wyróżniających się kół. Zgodnie z wymogami propagandy ówcześnie obowiązującej skupiono się na zaangażowaniu Ligi Kobiet w działania dające możliwość zatrudnienia jak największej liczby kobiet w różnych zawodach, zwłaszcza w produkcji. Wykonywanie zadań Planu 6‑letniego łączono ze spełnianiem obowiązku „walki o pokój” oraz utrwalania „przyjaźni z państwami obozu demokracji ludowej”, z ZSRR na czele. Propagowano ze wszech miar pozytywny wizerunek Ligi Kobiet, promując ją jako organizację masową, powołaną do obrony praw kobiet i ich reprezentowania.