Emancypacja w ruchu. Warszawska prasa (1902–1908) wobec tańca Isadory Duncan - Goniewicz-Potocka, Jadwiga (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2026)
Artykuł podejmuje analizę warszawskiej prasy codziennej i artystycznej z lat 1902–1908, koncentrując się na sposobach relacjonowania występów Isadory Duncan — prekursorki tańca nowoczesnego. Celem pracy jest ukazanie, jak prasa tego okresu odzwierciedlała stosunek Polaków do nowej formy sztuki scenicznej, a także do samej amerykańskiej artystki. Na podstawie materiału źródłowego obejmującego m.in. „Kurier Warszawski”, „Kurier Poranny”, „Kurier Codzienny”, „Goniec Poranny”, „Goniec Wieczorny”, „Gazeta Polska” „Przegląd Tygodniowy”, „Echo Muzyczne, Teatralne i Artystyczne”, „Prawda”, „Reforma”, „Ludzkość”, „Świat Kobiecy”, „Myśl Niepodległa”, „Izraelita”, „Kolce” i „Mucha” — przedstawiona została rekonstrukcja i synteza dominujących wówczas narracji. Analiza pokazuje, że relacje prasowe skupiały się przede wszystkim na wyglądzie Duncan: her stroju, sylwetce i odbiegającej od konwencji kobiecości, pomijając często estetyczny oraz ideowy wymiar prezentowanej przez nią nowej sztuki tanecznej. Artykuł wpisuje się w nurt badań nad dyskursami medialnymi przełomu XIX i XX wieku, ukazując, jak wciąż konserwatywne wzorce społeczno-kulturowe wpływały na sposób przedstawiania artystek i ich dokonań w przestrzeni publicznej. Uzupełnia także dotychczasowe badania nad recepcją tańca Isadory Duncan. W centrum refleksji znalazła się warszawska prasa jako narzędzie nie tylko relacjonowania wydarzeń artystycznych, ale także ich wartościowania. Odbiór występów Duncan przez prasę Królestwa Polskiego okazało się soczewką, przez którą widoczne jest spektrum ówczesnego myślenia o nowej sztuce, ciele i kobiecości na przełomie wieków XIX i XX.