Biuletyn informacyjny „Z Zielonogórskiej Kniei” jako przykład czasopisma łowieckiego - Lubczyńska, Aleksandra (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2026)
Przedmiotem artykułu pozostaje czasopismo łowieckie „Z Zielonogórskiej Kniei”, jedno z najstarszych powojennych czasopism Polskiego Związku Łowieckiego. Wydawane jest od 1986 roku, obecnie przez Oddział PZŁ w Zielonej Górze. Celem artykułu jest charakterystyka tego tytułu: jego historii, cech formalnowydawniczych, zawartości oraz roli w swoim środowisku. Szczególny nacisk położony jest na zawartość przebadaną metodą ilościowo-jakościowej analizy zawartości prasy, z wyodrębnieniem problematyki według skonstruowanego w tym celu klucza kategoryzacyjnego. Badania wykazały, że najczęściej prezentowanymi na łamach biuletynu tematami są różne aspekty kultury i tradycji łowieckiej. Oprócz tego wiele miejsca poświęcono m.in. działaniom na rzecz ochrony środowiska oraz edukacji przyrodniczo-łowieckiej wśród najmłodszych.