Pojęcie „ojczyzny” w językowym obrazie świata Białorusinów według danych ankietowych - Rudenka, Alena (Slavia Orientalis, 2026)
Artykuł ma na celu przedstawienie pojęcia „ojczyzny” w językowym obrazie świata Białorusinów, opartego na danych ankietowych. Kwestionariusz został udostępniony dwóm grupom informatorów w różnym wieku: starszemu pokoleniu (w 2022 r.) i studentom (w 2024 r.). Odpowiedzi zostały szczegółowo przeanalizowane i porównane ze sobą. Badanie przeprowadzono zgodnie z założeniami teoretycznymi i metodologicznymi Lubelskiej Szkoły Etnolingwistycznej. W artykule wymieniono główne prace i projekty badawcze prowadzone według tej metody. Ankiety, wraz z danymi systemowymi i tekstowymi, stanowią jeden z obowiązkowych etapów badania konceptów aksjologicznych. Wyniki badań porównano z uzyskanymi z badania przeprowadzonego w Białorusi w latach dziewięćdziesiątych i podobnymi danymi dotyczącymi języka polskiego. Stwierdzono, że dla białoruskiego pojęcia „ojczyzny” najbardziej stabilnymi składnikami są „miejsce urodzenia, mała ojczyzna”, „bliscy ludzie, krewni, przyjaciele”, a „kraj”, „społeczeństwo” mają mniejsze znaczenie, podczas gdy „wolność” i „demokracja” są również komponentami opcjonalnymi.